úterý 22. ledna 2013

Hra Napoleon a její progres

Krátké shrnutí
Na hře se aktivně začalo pracovat v prosinci 2011. Základní pravidla hry byla publikována na http://hranapoleon.blogspot.cz resp.: http://uloz.to/xYucpsg/napoleon-2-0-3-1-zip v srpnu 2012. V těchto dnech se dokončují pokročilá pravidla. Část jich byla prezentována zde na tomto blogu. Základní pravidla musí být revidována a u/opravena

Hra byla původně vytvářena jako jednoduchá strategická hra s miniaturami, kde bude potřeba ke hře jen několik málo jednotek, kostky a schopnost přečtení a pochopení jednoduchých lehkých pravidel.

Co se splnilo
Důraz byl jednoznačně kladen na jednoduchost, srozumitelnost a cenovou nenáročnost. Dodržet se víceméně nepovedlo dodržet nic.
a) jednoduchost - základní pravidla jsou skutečně velmi jednoduchá a pokud si k nim pořídíte pouze základní minimální počet jednotek, zůstane i hrou levnou. Problém je v tom, že za těchto podmínek je hra... ne příliš zábavná. Není tak variabilní a příliš toho nenabídne. Ve své jednoduchosti a nekomplexnosti základní pravidla s malým počtem jednotek hře spíše škodí.

c) srozumitelnost - abych se dostal ze spárů problémů, které jsou naznačeny v bodě a), je nutné přivádět k životu určitou nadstavbu základních pravidel. I to byl původní plán. Nejprve základní pravidla, později pokročilá pravidla. Musím říct, že v našem klubu se hraje již jen s pokročilými pravidly a to již asi 4 měsíce. A další a další pravidla se nabalují.

Ono vymyslet takové pravidlo a uvést jej do celkových pravidel není zas až tak jednoduché. např. dělostřelecká baterie. Super - prostě, když se dají děla k sobě, mají nějaký bonus, atd. Jenže nakonec je popsaná jedna A4 pouze tímto pravidlem. Snaha popsat všechny možnosti, které mohou nastat, snaha definovat systém a mechanismus použití a další a další slova se nabalují a nabalují. To s sebou může přinést - a přináší - i větší nároky na porozumění. Jelikož jsem v oněch pravidlech ponořen sám a delší dobu, stává se, již třeba nevidím to, že tak jak jsem pravidlo popsal, může být pro ostatní nesrozumitelné i když já sám jej chápu.

d) cena - minimální armáda, kterou můžete hrát vás vyjde na nějakých 500,- Kč. S tím se dá hrát menší bitva, přestřelka. Je možné vysvětlit základní pravidla a mechanismy. Začínal jsem s 1x 20 mužů řadové pěchoty, 1x 30 můžů řadové pěchoty, 1x 10 jezdců lehké jízdy a 2 děla. Takové množství nebo... tak málo jednotek plně neumožní rozvíjet na herní ploše strategie a uplatňovat své taktiky. Není to prostě možné. Můžete se pokusit k někomu dojít a pak jen házet kostkami a čekat, komu to napadá. Nemůžete obětovat levé křídlo, či zmást protivníka a obětovat obě křídla, atd.

Dnes mám asi 100 jezdců, 200 pěšáků, 16 děl, generální štáb, atd...

Pravý herní požitek přichází s pokročilými pravidly a větším množstvím jednotek. Tím narůstá i čas potřebný na jednu hru. A to hlavní... narůstá i cena.

Co se děje
Hra Napoleon má za sebou první turnaj. Hra Napoleon se rozšířila mezi několik hráčů. V současné době je nás 8 až 10 hráčů asi ze 4 míst v ČR. Rozhodně se budeme snažit hru šířit dál a ukázat lidem, že i když se jedná o amatérský projekt, je tento míněn zcela vážně. Na Grillhammer Gaming Con 2013 bychom rádi hru prezentovali na dvou až třech stolech.

Je ještě hodně práce, které je nutno provést a já věřím, se se vše povede. Prosím o přízeň a podporu a těším se, až budu moct hru ukázat i dalším potencionálním hráčům. Hraní zdar, tomu wargamingovému zvlášť!













11 komentářů:

  1. Líbí se mi, jak z bodu a) jdeš hned na bod c) :-)
    Jinak si myslím že i když cena narůstá s tím jak se pravidla rozšiřují, tak se stále jedná o levnou hru. Pokud nakoupim 10 krabic pěchoty, jízdy a děl tak me to vyjde na 10x170 Kč, tedy 1 700 Kč a to je pořád zanedbatelné oproti jiným wargamingovym systémům. A s těmito deseti krabicemi mam dostatek variability jednotek, aby me hra bavila.
    a pokud už nyní jsou pravidla složitá co potom až sepises pravidla pro jednotlivé národy. To teprv bude mazec. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem Ti někdy řekl, že jsi můj kamarád? :-)

      Vymazat
  2. Zdravim, pozdravujem a par fotiek pripajam zo skusania pravidiel: https://picasaweb.google.com/105909106941110321229/NapoleonWargaming?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJL6qI_1uI3tCA&feat=directlink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No! To teda mrkám na drátek! A jak to jde? Chcete s něčím poradit? Chcete destičky? Nechcete přijet? :-) To jsem teda překvapen!

      Vymazat
    2. Hezky pěkný! Viva la Britania :)
      Hoši doražte o to to bude zábavnější. Ze slovenska je to kousek. A po cestě se možem potkat

      Vymazat
    3. Zdravim, este pravidla budeme poriadne skusat, urcitebudu aj otazky. S miniaturami sme zacali pred 20rokmi, to sme hrali WW2. Potom som kupil tychto "napoleoncov" a trosku sme si zahrali. Potom bola dlhsia pauza a teraz som sa k tomu vratil. Takze cielom je vybudovat jednu komplet armadu. Zacal som v tychto dnoch s Ruskou armadou a Francuzskou. Britov a Rakusanov tych mozno neskor.

      Urcite by som sa rad v buducnosti zucastnil nejakeho stretnutia (ak bude kludne aj tento rok, ak samozrejme budem casovo stihat), kde by sme trosku pobojovali.

      Vymazat
    4. No rozhodně Tě (vás) rádi uvidíme a rádi zahrajeme. Každá nová duše dobrá! Ptej se na cokoliv. K Rakušanům... můžeš je hrát jako spojence ruské armády...

      Vymazat
    5. 9.2 se bude hrát. Tak nechceš dorazit? Jak říkám. Můžeme se potkat po cestě

      Vymazat
    6. Asi budete mít spíš možnost potkávat se někde v Brně, nebo u vás. Navíc, teď je to asi narychlo, což Bibraxi?

      Vymazat
    7. Ano, teraz je to dost na rychlo (nemam ani s cim prist) a mam teraz nejake povinnosti. Ale viem si predstavit o pol roka ze by som sa vedel zucastnit nejakej akcie.
      Do Brna ale pojdem aj kvoli Vagnerovi, pozriet veci od HaT. Zaroven si spravit maly vyletik na nejaky hrad v okoli.

      Vymazat
    8. Tak se můžem domluvit a někde se potkat a buď si zahrát a nebo aspoň pokecat ;)

      Vymazat