středa 17. dubna 2013

Ztráty


Tak jak člověk vymýšlí a přichází na zajímavé a perfektní věci, postupem času může zjistit, že to není zase až tak pravda.

V počátcích hry Napoleon mne napadlo, že by bylo zajímavé ztráty v jednotce jasně a jednoznačně "vykázat" a nespoléhat se na zapsání počtu "zabitých" na nějaký papírek ztrát. A tak vznikl nápad s magnetickou folií. Jedná se o samolepící folii, Jeden proužek o velikosti podstavečku miniatury se přilepí na destičku jednotky a druhý (se správnou polaritou) na podstaveček. Potom jednoduše můžete figurku na podstaveček "připevnit". V případě ztrát zase okamžitě z podstavečku oddělat. A je jasně vidět, že na podstavečku z původní 20 vojáků někdo prostě chybí.

Funguje to perfektně. Pokud hrajete přibližně s max. s 60 pěšáky a 20 jezdci. V takovém počtu není
problém před každou hrou figurky opět umístit na podstavečky. Když ale hrajete 200 pěšáků a 60 koní, stává se z toho otravná záležitost. Zdržování a ztráta času. Přiznám se, že jsem velice líný tvor. A tak v bitvách své "padlé" z podstavců neoddělávám, ale... světe div se... někam si to zapíšu, nebo přiložím hrací kostku s patřičnou hodnotou.

Další problém spojený s manipulací figurek je paint. Všichni víme, že plast, ze kterého jsou 1/72 miniatury vyrobeny není zrovna idealní a celkem snadno se z něj barva loupe. Při manipulaci dochází k oděrkám a paint se tím poškozuje. Takže své namalované miniatury z podstavce nesundávám vůbec.

Otevřel jsem proto diskuzi a stav je momentálně takový: "Je na každém hráči kterou variantu záznamu/zobrazení/určení ztrát zvolí. Musí to však být jednoznačné, snadno  zjistitelné a transparentní". Jestli dojde k přesnému vymezení formou pravidla ještě zatím není jisté. Inu... to co bylo v počátku úžasné se postupem času, zkušeností a nových situací mění. To je život :-D

1 komentář:

  1. Thanks for including the google translate option. I hope that you can easily reverse it!

    There are a lot of options for the representation of casualties. Most wargamers have single figures mounted to enable any multiple to be removed. Others use markers or casualty caps. Another way, similar to yours, is to have the figures mounted singly and move them on movement trays.

    I use a composite of these two. I like to have bases of the same width as a full base of figures (in our case three infantry figures) but only mount one or two on them. I find it looks better than markers and is less fiddly than the single figures (which I think are a pain to move). It requires extra figures, but that's not to costly with the 1/72nd plastics.

    OdpovědětVymazat