středa 17. dubna 2013

Za matičku Rus!


Delší dobu zde nebylo zveřejněno nové speciální pravidlo. Máme zatím jedno pro Francouze - pozorovací balón a pro Rakušany - Češi! Za císaře vpřed!

Upozorňuji, že použití speciálních pravidel není povinné a záleží na hráčích, zda si budou chtít hru oživit. Speciální pravidla jsou do jisté míry experiment, tzn. můžete se stát aktivními testery.

Speciální pravidlo pro Rusko:
Za matičku Rus!
Kdo: ruská řadová pěchota
Kolikrát: 5x za hru
Jak: zastřel pro výstrahu vojína a zbytek jednotky bude dělat na 150%


Hráč může na začátku pohybové fáze či na začátku fáze boje z blízka zastřelit v jednotce řadové pěchoty vojíny.


Při prvním použití hráč zastřelí jednoho vojína. Ten je odejmut z podstavce. Poté hráč zvolí libovolnou jednotku řadové pěchoty a protože jsou všichni vojáci těmito událostmi dostatečně motivováni, jsou odhodláni okamžitě provést ještě jednu pohybovou akci (tzn. pohyb, nebo útočný pohyb).


Při druhém použití musí být odstranění dva vojíny,  při třetím tři, při čtvrtém čtyři a při pátém použití pět vojínů. Takto je možno získat až pět volných akcí (avšak celkový počet z jedné konkrétní jednotky. Tzn. při 5. použití odebereme 5 vojínů z jedné jednotky, nikoliv 5 vojínů rozpočteme do vícero jednotek.). 

Vojíni určení k “trestu pro výstrahu” mohou být vybráni z libovolné jednotky řadové pěchoty. Následnou volnou akci pohybu/útočného pohybu muže dost kterákoliv z jednotek řadové pěchoty. (tzn. v řadové dvacítce je pro výstrahu zastřelen vojín, ale akci může dostat např. třicítka řadových pěšáků, zvěsti o střílení vojínů se mužstvem šíří velmi rychle.)


VÝHODA: na rozdíl od použití dvou akci od generálního štábu/malého velení, zde nehrozí přehození protihráčem a zrušení druhé akce.


NEVÝHODA: od okamžiku, kdy eliminujeme 3. vojína dochází k situaci, kdy nálada v jednotce je již notně napjatá. proto se u vojína č. 3, 4 a 5 provádí hod na dezerci.


hod K6
1, 2, 3 - vše v pořádku, důstojník udržel v jednotce klid
4 - z jednotky uteklo 5 zděšených vojínů
5 - z jednotky uteklo 10 zděšených vojínů
6 - přehoz


4 komentáře:

  1. To už trošku zavání metodama komisariátu za 2.světový války :-D. Za napoleonských válek by to vojáci asi nenesli tak dobře, jako sověti...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si že úcta resp. neúcta k lidskému životu dle ruského měřítka je výdobytkem komunistické éry. Tato neúcta nepřišla s bolševickou revolucí. Ta je v Rusech zakořeněna již z dávných dob. Běžní vojíni řadově pěchoty v ruské napoleonské armádě - to nebyli dobrovolníci či odvedenci. V drtivé většině se jednalo o nevolníky a poddané ruských šlechticů. A ti jak známo na růžích ustláno neměli. Naopak, spíš si myslím, že v této době bylo pro ruského mužika plýtvání životem běžnou realitou...
      Pro výstrahu se popravovalo od nepaměti...

      Vymazat
    2. Tak neúcta k lidskému životu doprovází lidstvo již od počátku.
      K těm popravám ano, ale v spíš před či po bitvě většinou. Popravy během boje v ruské armádě jsem nějak považoval za výdobytek bolševiků.
      Ale přiznám se, že na období napoleonských válek a bolševiků nejsem expert. To už je novověk a ten není z pohledu archeologa až tolik zajímavej :-)

      Vymazat
    3. Ani já nejsem odborník, ale pro oživení hry si takovou situaci umím představit :-)

      Vymazat