sobota 2. února 2013

Na pasece se pase hnědý kůň...

Hra Napoleon je hlavně o hraní a válčení. Důležitá je sociální interakce. Získáte nové přátele, naučíte se komunikovat, prohrávat, prostě žít...

Všichni zasažení hraním her s miniaturami vědí, že velkou přidanou hodnotou k hraní samotnému jsou modelářské práce. Pro někoho je to velmi důležitá část celého hraní. Mít perfektně a precizně nabarvenou armádu přesně v souladu s historickými podklady. Někteří hráči k barvení přistupují více sportovně a v neposlední řadě jsou tu i hráči, pro které je vše "modelářské" nepříjemností. Zcela upřednostňují hraní.

Mít nabarvenou armádu je krásné, avšak ne povinné. Záleží na rozhodnutí každého z vás.

V tomto článku a doufám, že i v několika následujících, se seznámíme s některými postřehy ohledně barvení.

Jelikož jsou modely 1/72 vyráběny z materiálu, který je velice pružný, barva na něm špatně drží. pojďme si ukázat, jaké jsou možnosti. Jistě jich existuje celá řada - správné postupy jak nabarvit miniaturu. Avšak rád bych se podělil o základní zkušenosti, které mám.

Na obrázku níže jsou dva koně. Na každém z nich byl použit trochu jiný postup práce. První kůň vlevo byl bez omytí mýdlovou vodou (event. jarem) přímo nabarven hnědou barvou. Ta je po zaschnutí náchylná k setření i pouhým dotykem. Kůň vpravo dostal na závěr ještě nástřik bezbarvým lakem. Barva již drží lépe, ale i tak je setřitelná polštářkem prstu. Čili zcela slepá cesta. Tudy ne, zbytečná práce, škoda barvy a času.

Barva se setře i po pouhém přejetí polštářkem prstu.
Následující snímek je již o poznání zajímavější. Levý kůň byl bez oplachu mýdlovou vodou přestříknut bezbarvým lakem a poté teprve nabarven hnědou. Hnědá drží celkem dobře. Abych ji dostal z koně dolů, musel jsem přitlačit a dřít nehtem. Na omak barva drží dobře. pokud by byl kůň domalován a na závěr znovu přelakován, myslím, že výsledek by byl dobrý a trvanlivější.

že by tudy vedla správná cesta...
Druhý kůň byl řádně opláchnut mýdlovou vodou a vykartáčován. Poté dostal dva barevné nátěry a dvakrát byl přelakován. Zdá se, že barva drží dobře.

Jako elegantnější se mi zdá způsob Lak - Barva - Lak. Tedy nazvěme to LBL technikou (Zdendalini má občas dobré nápady). A myslím, že se pokusím jít touto cestou. O dalších úspěších či neúspěších budu informovat.



17 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. safra, ta dynamická šablona je fakt naprd. jsem i na normálním PC viděl můj koment 2x, tak jsem jeden smazal a ejhle, oni jsou pryč oba. :-/

    tedy tvůj komentář je k mému: "máš štěstí žes napsal že dolů lak na to barva byl můj nápad" ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,zajímavý nápad.Já vždy dával hodně naředěnou barvu jako základovku,pak dvojí nátěr a nakonec lak.Určitě to u příští krabičky vyzkouším.

    Kdyby chtěl někdo kouknout na mojí tvorbu,může mrknout na Rajče - uživatel comsin;album Napoleon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj!
      No super! Je to moc pěkné. Občas moc "přeblesknuté", ale i tak super! Nechceš hrát s námi?

      Vymazat
    2. Už jsem stáhl pravidla a začínám studovat :-).Dost mě to láká a určitě to chci vyzkoušet.

      Vymazat
    3. Ber je hodně s rezervou, už jsou někde trošku jinde, stačí když pročteš ukázky z pokročilých pravidel na tomto blogu. Kdybych měl už komplet hotovou novou verzi, tak tě od současných základních pravidel odradím :-) Odkud jsi?

      Vymazat
    4. No super! KOukal jsem na fotky a máš toho habakuk! A pěkně napaintěný... budeš mít s kým hrát?

      Vymazat
    5. Zatím asi ne(když nepočítám své dvě pětileté dcery).Tam ale zatím platí zákaz sahání na figurky.Budu muset někoho pobláznit :-)

      Vymazat
    6. Můžu použít Tvé fotky do některého článku?

      Vymazat
    7. Samozřejmě.Naopak budu moc rád,když se někde objeví.

      Vymazat
  4. Pozrel som si tie fotky. Parada. Uprimne zavidim.

    OdpovědětVymazat
  5. Bylo by fajn, kdyby se to rozjelo a nějaká komunita vznikla. Cílem je Grillhammer? Znáte to někdo? Je to speciální akce. Pořádá se každý rok, poslední víkend v červnu (zpravidla). Od pátku do pondělka se pojídají grilované pochutiny a u toho se hraje. Kdysi v pravěku pouze warhammer, ale teď už je to CON všech možných her. Od deskovek až po figurkovky. Jezdívám každý rok. A moc rád bych letos přijel na Grillhammer s partou hráčů hry Napoleon!

    OdpovědětVymazat