neděle 3. února 2013

Lehká vs. těžká jízda

Řekněme si něco o použití lehké a těžké jízdy ve hře Napoleon.

Těžká jízda útočí!
Předně podotýkám, že zde nechci rozebírat historickou zkušenost a reálie. V tomto článku bych rád popsal herní zkušenost. Neporovnávám implementaci skutečnosti do figurkové hry.

Při sestavení vašeho horního listu můžete vycházet ze spousty různých jednotek. Velitelské jednotky, řadová pěchota, granátníci, jízda... atd.

Pojďme se tedy podívat blíže na jízdu. Máme zde dva základní druhy. Lehkou a těžkou jízdu.

Pravidlově vychází lehká jízda v porovnání výkonu (počet výstřelů a počet útoků) hůř než jízda těžká. Lehká jízda může ve střelecké fázi 1x vystřelit a ve fázi boje na blízko má dva útoky. Těžká jízda má stejný počet útoků, ale má o jeden výstřel navíc, tzn. 2x výstřel a 2x útok.

Jako mobilní, rychlá střelecká platforma se jednoznačně nabízí těžká jízda. Každé kolo vyprodukuje 20 výstřelů (pokud je v plném stavu). Počet útoků je též dostačující - 20 útoků.

To co činí oba druhy jízdy zajímavými jsou speciální pravidla. Lehká jízda má pravidlo - výpad po křídle, průzkum. Těžká jízda - útočné kombo.

Výpad po křídle znamená, že lehkou jízdu můžete nechat v rezervách a posléze s ní vyjet po levém či pravém křídel. Je to vynikající záležitost, která umožňuje vpadnout nepříteli do týla, ohrozit jeho děla, generální štáb či jiné jednotky. Pravdou je, že pro smysluplné nasazení lehké jízdy je potřeba použít minimálně 3 jednotky. Jedna jednotka není až tak nebezpečná, i když nějaký ten husarský kousek se povést může.

Při jedné hře francouzští husaři provedli výpad po křídle. Původní záměr napadnou děla se nevydařil a tak ona jedna "desítka" husarů provedla čelní sebevražedný útok proti dvacetičlennému oddílu rakouské pěchoty. A pěchota podlehla.
Lehká jízda ohrožuje dělostřelce

Při jiné akci se tři jednotky fr. husarů objevili v týlu nepřítele, kde ohrožovala nepřátelská děla. Husarům se po krvavé řeži povedlo děla eliminovat. Posléze sice utrpěli fatální ztráty způsobené dalšími obránci, ale hlavní úkol - zničit děla - se povedl. Francouzská pěchota tak měla volnou cestu vpřed.

Ať máte či nemáte jasný cíl pro lehkou jízdu, jisté je, že když se "vynoříte" nepříteli v týlu, naruší to jeho stávající plány a musí reagovat na nově vzniklou hrozbu. Třeba tím, že z hlavního směru útoku odkloní jednotky k obraně týlu.

Poslední zajímavost je ta, že lehká překonává vodní toky bez jakéhokoliv postihu. těžké jízdě hrozí. že někdo z jezdců utone. Pěchota může pouze přes brod a po mostě.

Těžká jízda - jak rychle se pohybuje a hodně střílí, tak hodně rychle umírá. 10 můžu vyprodukuje každé kolo 20 výstřelů. Každé kolo! Ovšem při deseti mužích jsou náchylní na možnost rychlé eliminace. Jeden, dva dobré zásahy dělem a z velmi nebezpečné jednotky je rázem jednotka s téměř nulovou hodnotou. Ona střelba patří k tomu hlavnímu, co těžká jízda může nabídnou. Dvě jednotky ve spolupráci mohou udělat nepříteli spoustu problémů, ale je tu i další věc - útočné kombo.

Těžká jízda
Útočné kombo umožňuje těžké jízdě přejít plynule z jednoho boje zblízka do jiného. V praxi to znamená, že ve stávajícím kole těžká jízda zaútočí zblízka z boku na jednotku pěchoty. Proběhne boj, strašný masakr, pěšáci se hroutí k zemi, avšak ne všichni podlehnou. V následujícím kole se hráč s těžkou jízdou může rozhodnou odpoutat se z probíhajícího boje a ihned provést nový útok na další nepřátelskou jednotku. Může takto oslabit v krátké době několik jednotek a ty se pak stanou snadným cílem například pro pěchotu, či lehkou jízdu, atp.

A jaké jsou vaše zkušenosti s lehkou či těžkou jízdou? Podělte se. Třeba v komentářích.

4 komentáře:

  1. plánuju hrát 2 a 2 jednotky lehký a těžký. mým favoritem je teda těžká, ale útok obchvatem je taky parádní.
    kdy budou pravidla pro myslivce?

    OdpovědětVymazat
  2. jinak u těžký preferuju střelbu do dvacítkových jednotek pěšáků, ať už řadových nebo lehké pěchoty. v CC jsem byl málokrát. jsou dobrý i jako magnet na děla soupeře, ale musí se s nima hejbat až po těch dělech, jinak dostanou na prcinu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dvě těžké jízdy asi stačí, ale lehká jízda v počtu dvou je myslím si málo. Už jenom z toho důvodu, že je lépe, když Ti příjdou z rezerv obě najednou. A to je šance že ne. Takže... hrál jsem hru se 4x lehká jízda. Když LJ vyrazila po křídlech, byl to docela zmatek a protihráč musel najednou řešit až moc dalších věcí. Jedna LJ je většinou snadným cílem pro nepřítele a moc toho nesvede.
    Mě se líbí 3 až 4 TJ a 3 až 4 LJ.

    OdpovědětVymazat
  4. Kupodivu se mi moc nechce hrát granátníky.
    Ohledně jízdní "pěchoty" - nazvěme to tak... momentálně řeším sesednutí/nasednutí a jejich bojové úlohy na koni a bez koní. na destičku se jich 20 na koních vejde... tak tak. Po sesednutí je to klasická 20 pěchota.

    OdpovědětVymazat