pátek 15. února 2013

Češi! Za císaře vpřed!


Možná to víte, možná ne, ale čeští chasníci byli verbováni/bráni do elitních pěchotních jednotek. Rakousko-Uherská pěchota se dělila na německé a uherské regimenty. Těch německých bylo mezi (přibližně) 45 až 60. Ty německé byly složeny z:

11 rakouských
23 českých a moravských
5 - 6 valonských
2 chorvatské
2 tyrolské
1 - 2 italské
asi 10 haličských (polských) a ukrajinských

Uherských bylo 11 až 12
(Austrian Infantry during The Napoleonics Wars;http://www.napolun.com/mirror/web2.airmail.net/napoleon/Austrian_infantry.htm#austrianinfantry)

Tedy plných 23 regimnetů bylo z Čech a Moravy. No a právě Češi prý tvořili jádro elitních pěších jednotek. Dokonce francouzští vojáci uznávali české protivníky a hovořili o nich s respektem. V tehdejších dobách se říkalo, že R-U armádě neprohrávají bitvy vojáci, ale generálové.

Byl zaznamenán případ, kdy české jednotky dobíjeli Francouzi obsazenou vesnici. Útok za útokem se Češi tlačili do vesnice. Jejich velitel měl ustřelené/utržené nohy. Byl podpírán spolubojovníky a přesto směle povzbuzoval své muže hlasitým pokřikem: "Češi! Za císaře vpřed!".

Češi! Za císaře vpřed!
národ: Rakousko-Uhersko, české a moravské regimenty
počet použití ve hře: 2x + 1x za hru
efekt:
střelba - na začátku střelecké fáze má jednotka jeden volný pohyb o 6 cm bez otočení. Následuje střelba. Lze použít 2x za hru.
boj zblízka - 1x za hru je útočný pohyb 16 cm.
použití: použití speciálního pravidla musí být avizováno hráčem na začátku fáze, kdy mám být pravidlo použito

5 komentářů:

  1. Dost dobry, skoro mam chuť pořídit R-U armádu a dat ji do českých barev

    OdpovědětVymazat
  2. Chce to odzkouset, takhle se to zda cajk.

    OdpovědětVymazat
  3. Naše armáda v napoleonské epoše ještě rakousko-uherskou nebyla, pouze císařsko-královskou (c.k.) rakouskou. Uhry pár desítek let musely s vyrovnáním počkat. Dovolil bych si připojit jeden "osvětový" odkaz: http://www.primaplana.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Hra Napoleon je od počátku víc hrou a z období napoleonských válek spíše čerpá jen atmosféru. Nesnažíme se o 100% historický wargaming. Jsme hráči a tak pro nás jako pro laiky je termín "rakousko-uherská" lépe uchopitelný.
      Přesto jsem za Vaši připomínku a postřeh vděčný, protože vždy je dobré dozvědět se nové věci. Budu rád za další info, které nám můžete poskytnou a ještě lepší by bylo, kdyby jste se k naší hře přidal. Děkuji, V. Mareš

      Vymazat