neděle 19. srpna 2012

Napoleon se představuje

   " Vidím wargamingový systém, jehož sláva se hvězd dotýká."
vědma Libuše

   Dovolte mi, abych Vám v tomto úvodníku představil novinku vývojářského studia Rybnik&spol, vyvíjenou a testovanou řadu měsíců. Je zasazena do období, kdy válka měla jistou etiku, kdy bitevním polem pochodovali vojáci v řadách a formacích, generálové popíjeli na vzdáleném vrchu víno a shlíželi na průběh bitvy pod nimi. Její jméno nese jméno jednoho z největších strategických mozků, který kdy chodil po této zemi. Ano, je to

NAPOLEON

   Čím si tato hra zasluhuje Vaši pozornost? Čím se Vás chystá lapit a již nepustit?
   Na prvním místě musím zmínit, že se jedná o amatérský projekt. Hra je distribuována v českém jazyce a je od začátku vyvíjena jako jednoduchá  na pravidla, kde si nemusíte pamatovat velké množství statistik jednotek a můžete se tak plně soustředit jen na strategii a taktiku. V neposlední řadě by vyzdvihl i nízké náklady na pořízení armády, která je stavěna v měřítku 1/72 a modely seženete v každém řádném modelářství.

   Nyní bych se v tomto krátkém úvodníku rád zmínil i o některých detailech hry Napoleon.
   Předně je to originální systém tahů jednotkama, kdy se s protihráčem střídáte v pohybu, střelbě i útoku zblízka. Nestane se tedy že by Vás protivník zmasakroval jedním mocným útokem, na nejž byste neměli šanci jakkoliv reagovat a jen nečinně přihlíželi, jak prohráváte.
   Dále je to jednoduchý systém vyhodnocení pomocí K6. Oba soupeři hodí daný počet kostek a poté porovnají výsledky. Vždy vyšší hodnota maže tu nižší. Takto se tedy jednoduchým hodem a porovnáním rychle dopracujete výsledku, aniž byste složitě hledali v tabulkách.
   Jako poslední bych vypíchl, že se nehraje na přesně daný počet kol, ale po dosažení cíle mise, kterým může být dobití území, zajmutí nepřátelského špeha, atp, se začne odpočítávat posledních 7 kol a poté hra končí. Máte tak dostatek času zareagovat a případně zvrátit výsledek ve Váš prospěch.
   Je toho samozřejmě více, o čem bych tu mohl psát. To bych Vás ale připravil o ten požitek si na toto všechno přijít sám při pročítání pravidel a hraní této hry. Proto již přestanu tlachat a popřeji Vám, ať se Vám tato hra líbí a máte z ní dobrý požitek.
   A na samý závěr jen připomenu moto:

Cílem této hry není věrně a realisticky kopírovat historickou skutečnost armád a bojů z dob napoleonských válek. Tato hra pouze využívá tématu a atmosféry tohoto období lidského válčení. Cílem není vytvořit realistickou strategickou hru, ale svižnou a zábavnou akci.
   A já vím, že se nám to podařilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat